lördag 30 oktober 2010

En dag med idolen!

Anders Hallgren!!! Med sitt föredrag om ledarskap underhöll han oss hela dagen med roligt framförda exempel på både det ena och andra. Han säger så mycket klokt som bara låter så naturligt och självklart. Mycket av det han säger är jag bekant med sedan tidigare, men han bjuder alltid på något nytt för alla.

Glöm ordet ledarskap! Det finns inte i naturen, utan bland vargar talar man om lärarskap! Det är en stor skillnad mellan dessa begrepp. Och naturligtvis går det att applicera på våra hundar. Att inte vara en auktoritär bestämmande och bestraffande gestalt för vår hund utan en lärande förälder. Precis som det är i en frilevande vargflock. Den blir en ledargestalt som de andra tycker bäst om, ledarrollen baseras inte på makt och aggressioner. Om man måste prata om ledarskap är den inte linjär utan horistontell.

Är fortfarande helt uppfylld av föreläsningen, man får en bekträftelse som hundinstruktör/psykolog att det synsätt man arbetar med faktiskt stämmer. Ofta får man argumentera för att inte kursdeltagare ska använda våld eller hårda metoder, vilket kan kännas tröstlöst. Alla gillar Millan och Börjesson!!! Ja visst det ser enkelt och smärtfritt ut i tv men hur har djuren behandlats när vi INTE ser det... Och hur MÅR dessa djur, de kan inte tala om hur de mår. Och, viktigt viktigt, ORSAKEN till problemen diskuteras inte och behandlas inte heller. Att hunden skulle bli problemfri (oavsett vilket problemet är) bara genom att kicka hunden på sidan och låta med ett visst ljud, nej det finns inte en susning att det är fullt så enkelt.

Och tänk om alla hundägare kunde får tillbringa en dag med Anders Hallgren... Vad våra hundar skulle gilla den tanken :O)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar