söndag 10 januari 2010

Vinterväder, uteliggare och vargjakt

Det vackra vintervädret fortsätter dock med lite mindre kyla. Sambon säger att det blåser kallt som attan men hundarna har fått gå ut utan tjockejackorna på. Det ser i alla fall skönt ut inifrån.

Nu när det varit så himla kallt har jag tänkt på hur alla uteliggare klarar sig? Finns det något ställe de kan gå in och värma sig på? Tog upp med Sambon om man skulle erbjuda en säng men problemet kvarstår ju ändå för den personen. Usch man känner sig maktlös...

Så har då vargjakten dragit igång och avslutats. Det är väl historiens snabbaste jakt kan jag tänka. Jägarna måste ha suttit klara på pass med välladdade bössor för att hinna med att skjuta så många på så kort tid. Jag vet att det finns jägare vars främsta mål med sin jakt inte är att döda för dödandets skull, utan kan hålla inne på skottet om de får se en vacker naturbild även om bytet dyker upp. Att jaga för att äta tycker jag är OK, precis som vi dödar kor och grisar för att få mat. Men att döda av hat - det är en annan sak! Tänk om jägarna kunde vara lika skjutglada på vildsvin!!! Vildsvinen förstör grödor för bönderna och är livsfarliga att krocka med. Bedriv jakt på dem istället!!! Snart har vi dem i utkanterna av våra städer. Vargen är ett mycket skyggt djur som det är svårt att få se i skogen. Att ta kål på dem för att de är inavlade får dem bara att bli mer inavlade (färre vargar = färre partners). De som har boskap i vargområden - gör som i alla andra länder (där det dessutom är många tusen fler vargar än i Sverige). Skaffa hundar som är avlade för att skydda boskapen!

Jag har mött varg i Kolmården, de är inte tama utan besökare tolereras endast om någon skötare är med. Det är en mäktig upplevelse. Kan man lite om hundens språk ser man genast en tydlig likhet när man möter vargarna på så nära håll. Det är underbart att få vara dem så nära, dessa skygga djur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar